Despre mine

Puiu Silvia

Blogs Home » Personal » Personale » Rayuela

Rayuela

Un blog despre oameni frumosi si lucruri frumoase, despre evenimente interesante. Blogul promoveaza micii intreprizatori, piesele de teatru, cartile si diverse oportunitati.Articole Blog

01. Tinerețe la 80 de ani - Nov 13, 2019 7:48:00 AM
O admir foarte mult pe Jane Fonda, am văzut filme vechi și noi cu ea, dar cel mai mult m-a fascinat cartea ei, Prime Time, despre tinerețea la orice vârstă. Și cred că se vede pe chipul și corpul ei că radiază energie și vitalitate. Fie că alege să poarte o rochie glam sau un palton de damă elegant și sexy, o face cu încredere și cred că încrederea este ingredientul secret al oricărei ținute. Să porți ceva cu mândrie și bucurie. 
Am văzut-o pe Jane Fonda pe coperta unei reviste și mi-a plăcut foarte mult ținuta aleasă. Proba 20 din SuperBlog ne lansează provocarea de a ne îmbrăca adoptând stilul unei vedete, dar cu un buget limitat de 999 lei. O adevărată provocare, dar posibilă, având în vedere că magazinele online au reduceri importante. 
Gio Journal, nr. 5, iulie 2019
Pentru blugi, am ales o pereche jeans basic, bleumarin, mulați din colecția Medicine. Mi-au plăcut că sunt simpli și, probabil, pe mine vor arăta mai cu forme, deoarece modelul care îi poartă e mult mai slab decât mine :) Nu am uitat nici de curea și am ales una din piele, maro închis, din colecția Answear. 

Pentru tricoul pe care îl poartă sub jachetă, am ales unul cu mâneci lungi, mulat, din tricot neted, simplu și cu decolteu rotund din colecția Medicine. 

Pentru geacă, mi-a fost puțin mai greu pentru că nu am găsit acel auriu, dar cred că fiecare trebuie să adauge un element de noutate și creativitate și nu doar să copieze o ținută. Așa că am ales o geacă Ramones de tip biker, dintr-un material neted, care imită pielea întoarsă. 

Și pentru că am ajuns cu calculele doar la 300-400 lei, îmi ajunge și pentru o pereche interesantă de încălțăminte, deși în poză, nu o vedem din cap până în picioare pe Jane Fonda. m ales o pereche de botine Evento din colecția Answear, care se potrivesc cu geaca de mai sus. Sunt călduroase, comode, adică perfecte pentru stilul meu casual. 

Am ajuns la 600 lei și încă aș putea alege și alte accesorii. În concluzie, stilul meu este unul foarte simplu și dacă mă uit la modul în care sunt vedetele, îmi atrag atenția ținutele nesofisticate și, în același timp, elegante. Te poți îmbrăca frumos, cu gust și cu puțini bani, existând ținute, combinații și oferte pentru toate gusturile și toate buzunarele. 
*** Sursa de inspirație, dar și sursa foto pentru alegerile mele este Answear.
02. Workshopuri în Poiană - Nov 12, 2019 8:52:00 AM
Sunt președinte unui ONG educațional și, împreună cu prietenele și coleegle mele, am hotărât să organizăm un set de workshopuri pe reciclare și reducerea amprentei de carbon în Brașov sau împrejurimi, în funcție de ce găsim disponibil.  Căutând un salon de evenimente în Brașov, am dat peste o cazare în Poiana Brașov exact pe placul nostu. 

Am pus totul pe listă și am început să stabilim cele mai importante detalii pentru a putea lua legătura cu gazda și a ne asigura că există locuri de cazare pentru toată lumea, precum și o sală în care să ne desfășurăm workshopurile. 
Planul nostru arăta cam așa:1. Sosire participanți la workshopuri vinerea, plecare lunea, cu desfășurare de workshopuri sâmbăta și duminica. 2. Număr participanți: 50 beneficiari, organizatori și traineri3. Meniu stabilit cu hotelul pentru asigurare mic-dejun, prânz și cină pentru participanți, începând cu cina în ziua de vineri și terminând cu micul dejun lunea. 4. rezervare sală de conferințe pentru a asigura trainingurile în bune condiții. 5. asigurare coffee-break pentru participanți, cu ajutorul hotelului. 6. discuții cu hotelul pentru includerea în meniu a unor variante pentru cei care țin post, sunt vegani, vegetarieni sau au diferite alergii și intoleranțe. 
După ce am stabilit data exactă pentru workshopuri și condițiile legate de participanți, nevoile de cazare și masă, am contactat hotelul pentru a cere o ofertă și a obține o confirmare. 


După ce am avuut confirmarea că putem organiza evenimentul acolo și am făcut rezervarea, ne-am pus pe treabă. Aveam la dispoziție 3 săptămâni pentru a ne face bugetul proiectului, a selecta grupul țintă, a face materialele promoționale și a cumpăra materialele consumabile necesare bunei desfășurări a unui workshop pe reciclare. 
Am discutat cu graficianul, am dat comanda de roll-up, tricouri, postere, pliante, ne-am selectat grupul țintă, i-am sunat pentru confirmare și am făcut lista cu materialele necesare. În discuțiile cu grupul țintă, a trebuit să aflăm dacă există restricții alimentare pentru a discuta cu hotelul. 
Am contactat o firmă de transport pentru a închiria un autocar dus-întors și a sta la dispoziția noastră pentru mici excursii în zona Brașovului. 
După toate achizițiile si punerea la punct a tuturor detaliilor, a venit și ziua mult așteptată. După un drum de câteva ore, am ajuns cu toții, plini de voie bună, în Poiana Brașov. La recepție, am fost întâmpinați de gazde, care erau foarte entuziaste să ne aibă acolo pentru 3 zile. Ca un semn bun, primii fulgi păreau să își facă apariția, ceea ce a adus multe zâmbete pe chipurile participanților. 
Ne-am luat camerele în primire și, pentru că mai erau câteva ore bune până la cină, am decis să ne plimbăm, la pas, prin Poiană și să ne lăsăm învăluiți de aerul curat de munte. Unii dintre noi am început deja dezbaterile pe tema mediului și a încălzirii climatice, alții au preferat să intre în mica bisericuță din Poiană pentru câteva momente de liniște. 
Spre seară, am ajuns la cină cu bateriile încărcate. Participanții au fost impresionați de meniu și au lăudat priceperea bucătarului, care avea meniu personalizat pentru cei cu restricții alimentare. Eu însămi sunt vegană și știu cât de aiurea este când organizatorii nu întreabă dacă cineva are restricții și nu asigură meniu distinct. 
După cină, am ieși pe terasă pentru a continua discuțiile pe ritmuri melodioase și a ne cunoaște mai bine unii cu alții. 

A doua zi, am avut primul workshop legat de ce înseamnă colectarea selectivă, am vizionat documentare, am încercat să facem niște cutii ale reciclării, astfel încât participanții să înțeleagă mai bine cum funcționează totul. Fiecare arunca în cutia potrivită: carton-hârtie, plastic și menajer, deoarece sticlă nu am avut. A fost o zi plină de învățăminte în care fiecare și-a calculat amprenta de carbon asupra mediului și a aflat despre modalități în care o poate reduce. 
Duminică, am avut un workshop mai distractiv în care participanții au învățat despre minimalism și reducerea consumerismului, că un cadou handmade făcut cu elemente din natură este mult mai apreciat decât unul standard din comerț. Grupul țintă a avut la dispoziție atât elemente din natură, cât și posibilitatea de a folosi elemente reciclate în ziua anterioară (hârtie, carton, plastic). Au ieșit niște chestii foarte interesante. Majoritatea au decis să facă un suport handmade pentru o lumânare, având în vedere că nu mai era mult până la Crăciun și doreau să facă un cadou celor dragi. 
Arhiva personală: creație în cadrul unui workshop al ONG-ului
După workshop, am mers cu autocarul prin împrejurimi, deoarece nu puteam veni în Poiană fără să petrecem măcar câteva ore în Brașov. Am vizitat Biserica Neagră din Brașov și ne-am rătăcit pe străduțele orașului, încercând să îi luăm pulsul. Am stat acolo până seara când ne-am îndreptat către Hotelul Royal Boutique, gazda noastră, pentru o mică petrecere de final de proiect. 
A fost un weekend minunat în care ne-am simțit bine și am învățat cum putem fi mai responsabili cu mediul. Hotelul ne-a satisfăcut toate așteptările, prin locație, meniul desăvârșit, ospitalitatea gazdelor, paturile confortabile și priveliștea din camere. 
A doua zi, la micul dejun, am socializat, ne-am bucurat și am simțit cu toții o părere de rău că plecăm din Poiană, dar am hotărât să revenim și cu ocazia altor workshopuri. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019. Povestea este inspirată în mare parte de ultimul proiect al ONG-ului, motiv pentru care vreau să mulțumesc colegelor mele, Anca și Alexandra. 
03. Certificatul energetic și productivitatea la locul de muncă - Nov 6, 2019 1:58:00 PM
Între certificat energetic și productivitate la locul de muncă există o legătură strânsă. Un certificat arată în ce clasă energetică se află o clădire, de la A (cel mai mic consum energetic) până la G (cel mai ridicat consum). Izolarea termică este doar un aspect care poate face diferența între aceste clase energetice. Astfel, un calcul coeficient G este necesar pentru determinarea coeficientului global de izolare termică. 

Revenind la mine, pot spune că lucrez într-o clădire veche de birouri și, deși nu știu cu exactitate clasa energetică, am o bănuială că este clasa G. Clădirea nu este izolată termic, este foarte veche, nu se încălzește decât foarte greu, iar căldura, și așa puțină, se risipește. Acest lucru afectează productivitatea și randamentul tuturor, deoarece nu e nicio plăcere să dârdâi de frig și să mai faci și calcule, statistici, rapoarte sau să zâmbești clienților. 
De accea spun că există o legătură foarte strânsă între clasa energetică a unei clădiri și productivitatea angajaților. Cu cât această clasă este mai joasă (spre G), cu atât productivitatea angajaților scade. Ca să nu mai menționăm că, uneori, pot apărea și probleme de sănătate mai frecvente care, de asemenea, influențează negativ randamentul angajaților. 
Pentru o eficiență sporită pe toate planurile, ar trebui apelat la un auditor energetic pentru realizarea unui audit, astfel încât firma să știe cum stă și care sunt soluțiile pe care le poate implementa astfel încât să îmbunătățească lucrurile și să aibă o clasă energetică superioară. 
Trăim vremuri în care oamenii au devenit tot mai conștienți de amprenta ecologică, iar o companie care arată că se implică în aceste probleme și caută soluții atrage atât angajații, cât și clienții. Este mai economic și mai responsabil pe termen lung să investim în ameliorarea clasei energetice decât să facem risipă de energie. Risipa de energie are consecințe directe asupra mediului, dar și asupra profitabilității firmei și, implicit, și asupra satisfacției la locul de muncă a angajaților. Un angajator isteț înțelege că satisfacția redusă a forței de muncă înseamnă productivitate scăzută și mai puțini bani pentru companie. 
În concluzie, cu toții ar trebui să devenim mai responsabili și să economisim energia, implementând soluțiile care decurg din auditul energetic. Extrapolând lucrurile, aceeași situație are loc și dacă vorbim de acasă și nu de serviciu. La fel de lipsiți de vlagă suntem dacă nu e suficient de cald, din cauza izolării termice defectuoase a clădirii în care locuim. Îndemnul meu este Fii eco și productiv! 
***Articol pentru SuperBlog 2019
04. Produse pe baza de plante de la Gerovital - Nov 5, 2019 8:59:00 AM
Gerovital Plant iti ofera setul complet de ingrijire pentru tenul tau: Apa micelara, Boosterul vitalitate si stralucire și Crema hidratanta. Toate au la baza extractul din radacina de brusture si ajuta la reducerea inflamatiei pielii si la restabilirea echilibrului pielii. Imi place apa micelara deoarece curata pielea de impuritati, boosterul este un ser pe care îl aplici pe fata pentru a da stralucire si vitalitate, iar crema hidratanta, asa cum ii spune numele, hidrateaza pielea fara a da senzatia de gras. 


05. 10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10 - Nov 5, 2019 8:29:00 AM
În acest articol din competitia SuperBlog, vreau să vă prezint 10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10. E o provocare, dar sunt sigură că voi reuși și vă provoc și pe voi să veniți cu propriile sfaturi. În primul rând, dintre toate orașele sau stațiunile vizitate în România, Sinaia ocupă un loc aparte, iar o cazare Sinaia bună este un ingredient foarte important pentru a avea o vacanță de vis. 
Cazare de vis la SinaiaVila Boutique Princess of Transylvania, sursa: AZ-TurismDin experiența mea, pensiunile și vilele arată mult mai bine decât hotelurile. Ca explicații ar fi că, fiind mai mici, reușesc să controleze mai bine investițiile în calitate, comunică mai bine și mai intim/direct cu oaspeții, pe când hotelurile sunt mai mari și nu reușesc să mențină o relație foarte apropiată de client. Nu vorbesc de hotelurile premium de 5 stele, ci de cele de 2 sau 3 stele. 
Pentru mine, sunt importante câteva aspecte la o cazare de vis: să am o cameră cu baie proprie, să am parcare privată asigurată ca să nu duc grija mașinii în concediu, să am mult spațiu verde în jur, să am o terasă sau balcon cu vedere. De ce e important? Pentru că nu ne vom plimba de dimineața până seara, non-stop. Vom veni și la locul de cazare, iar atunci, poate vrei doar să ieși pe terasă, să admiri priveliștea, în timp ce savurezi o cafea alături de persoana iubită. Locația este, de asemenea, importantă. Să fie relativ aproape de centru și principalele obiective turistice. Nu îmi doresc să fie la 100 m, dar nici la 3-4 km. Îmi place să merg pe jos foarte mult, deci 1-2 km distanță reprezintă o distanță decentă pentru mine, cu condiția ca acel drum să fie populat. Pentru cei cu copii, este mai dificil poate, dar dacă nu ai limite de acest fel, e indicat să faci mișcare în vacanță. Se știe că exercițiul eliberează hormonul fericirii. 
Dacă decorul este unul mai medieval sau are ceva aparte, este un plus. Îmi plac vilele sau pensiunile cu număr mic de camere deoarece creează mai multă intimitate. Legat de restaurant, nu îmi doresc unul în pensiune deoarece îmi place să experimentez, mergând în diverse locuri. În plus, fiind vegană, un meniu inclus ar fi greu de găsit deoarece iese din tiparele meselor tradiționale. Micul dejun prefer să îl savurez pe balconul de care ziceam, să îmi încep dimineața în ritmul meu, admirând răsăritul. 

10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10După ce v-am prezentat ce tip de turist sunt eu și ce caut la o cazare bună, vreau să rezum cele 10 sfaturi pe care le puteți adapta în funcție de propriul vostru stil. 
1. caută o cazare care arată bine la prima vedere, cel puțin din poze. Dacă nu te impresionează nici în poze, greu de crezut că te va impresiona mai mult de atât, la fața locului.
2. prețul e important, dar nu îl pune pe un piedestal. Caută un alt criteriu. Eu folosesc recenziile pe diverse site-uri și încerc să văd de ce au fost mulțumiți sau nemulțumiți oamenii. Dacă există și recenzii negative, mă uit peste ele să văd dacă e foarte important pentru mine. 
3. Dacă poți plăti pentru o cameră cu vedere la munte, la vreun râu sau ceva interesant, fă-o. Poate costă mai mult, dar ideea e să te răsfeți dacă tot ești în vacanță. Când am fost vara trecută la Sinaia, am luat o cameră cu vedere la munte, dar merita să mă trezesc dimineața și să văd un munte sau brazii și nu o altă pensiune. 
4. Caută locația care ți se potrivește. Dacă ai copii mici, poate o pensiune aproape de castelul Peleș nu e cea mai bună variantă pentru că sunt destul de sus și va trebui să cobori în centru cu cei mici. Dacă vrei, însă, puțin sport, e chiar indicat. Noi când am luat cazarea, nu am știut că Peleșul este mai sus de centru și o cazare lângă castel a părut interesantă. Solicita puțin efort, dar a meritat. Ideea este că, acum, aș alege una mai aproape de Parcul Ghica deoarece este foarte frumos, iar la Casinoul din Sinaia au loc foarte multe evenimente de care te poți bucura seara. 
5. Nu alege în funcție de existența sau nu a restaurantului deoarece te limitează în opțiuni. Mă refer să nu cumperi pachet cu masa inclusă. Ești în vacanță, deci experimentează locuri și mâncăruri diferite. 
6. Compară locațiile între ele și vezi care are cele mai multe facilități în tariful afișat. Cel mai bun raport preț-calitate trebuie să fie criteriul alegerii tale. 
7. Dacă ai mașină, bănuiesc că nu vrei să îi duci grija, deci o parcare privată, mai mult sau mai puțin supravegheată, te poate ajuta să dormi bine noaptea. 
8. Alege pensiunile cu spațiu verde exterior, o curte, o grădină, deoarece verdele liniștește și creează o stare de bine. Acest lucru este cu atât mai important dacă ai copii mici cu care vrei să stai în aer liber să se joace.
9. Dacă ai animale de companie cu tine, trebuie să alegi în funcție de acest lucru. Noi nu avem, dar una dintre gazdele pensiunii la care am stat, avea o cățelușă mică și jucăușă. A fost o terapie pentru suflet să poți să te joci cu acest suflețel. Iar o prietenă de-a mea a ales o pensiune renumită pentru pisicile multe pe care le avea. Foarte drăguță ideea. 
10. Și ultimul sfat, dar nu cel din urmă, alege cu sufletul. Dacă îți place, alege-o, chiar dacă baldachinul din camera medievală sau vederea la munte costă mai mult, chiar dacă e mai departe, dacă ție îți place și te face să te simți mai special/ă, alege-o. 
06. Persil Discs 4 in 1 - Nov 4, 2019 10:31:00 AM
Am primit produsul Persil Discs 4 in 1 si deja l-am pus la treaba. Pe el, deoarece muncești mai puțin daca folosesti aceste capsule. Economisești timp și bani și ai hainele curate, proaspete și strălucitoare. Mirosul este foarte placut si se simte in toata casa. Eviti supradozarea și, pe termen lung, ai mai mulți bani și mai mult timp pentru tine. 


07. Câți oameni, atâtea tipuri de experiențe - Nov 4, 2019 10:01:00 AM
Proba 16 din competiția SuperBlog ne provoacă să vorbim despre experiențe. Și ce frumos! Știm  cu toții, cel puțin la nivel rațional, că experiențele trăite sunt mult mai frumoase, mai intense decât lucrurile pe care le cumpărăm. Paradoxal, nu putem atinge experiența și, cu toate acestea, ea rămâne în sufletul și mintea noastră, iar relația cu cel cu care am împărtășit acea experiență se consolidează. Nu același lucru îl putem spune despre lucrurile tangibile pe care le dăm cadou sau le primim. 


Deoarece anul acesta împlinim 15 ani de relație, mi-ar plăcea să îl surprind pe prietenul meu cu o experiență de care să ne bucurăm, desigur, împreună. Experiențe cu adrenalină nu ni se potrivesc din păcate, oricât mi-aș dori eu să fiu mai aventurieră. Dar dictonul Experimentează viața ar trebui pus în practică de fiecare dintre noi, deoarece experiențele nu sunt doar aventură și risc, pot fi și despre dezvoltare personală, food & drinks sau doar clasice experiențe cu romantism. 

La categoria dezvoltare personală, aș alege o experiență de travel, care este potrivită pentru aniversarea noastră, având în vedere că amândurora ne place să călătorim. Un city break înttr-un loc în care nu am mai fost ar asigura și o doză de trăire intensă. El este o persoană care vrea să se relaxeze când merge undeva și, în același timp, să aibă și ceva de făcut. În acest scop, cred că pachetul Cazare într-un castel de poveste și modelare ceramică de Cucuteni este potrivit nouă. În câteva cuvinte, călătorii, romantism, dar și experiențe diferite de cele trăite de obicei. Fiind o persoană înclinată spre zona de artă și foarte meticuloasă, modelarea ceramicii îl va încânta cu siguranță. 
Fiind o aniversare așa importantă, aș vrea să trăim într-un fel o lună de miere prelungită, cu mai multe experiențe de acest fel. După un weekend la castel și savurarea unor feluri de mâncare tradiționale alături de un foc de lemne, în timp ce admirăm apusul, aș merge și către o altă experiență mai axată pe spiritualitate. 
Toți trăim vremuri agitate, încărcate de stres, iar o sesiune de Yoga și un masaj de cuplu ar asigura doza de senzualitate, pasiune și relaxare activă. Ceea ce este interesant la aceste experiențe este că te îmbogățesc spiritual, te relaxează, iar avantajele sunt de lungă durată:
1. devii mai productiv și eficient la locul de muncă după ce ți-ai încărcat bateriile.
2. prietenul meu este grafician și scriitor, unde are nevoie de creativitate și inspirație, iar experiențele inedite trăite l-ar ajuta să aibă mai multe idei, să facă noi conexiuni. 
3. dormi mai bine, ești mai odihnit, atunci când ai petrecut câteva zile în afara programului obișnuit, trăind experiențe noi.
4. relația de cuplu este mai trainică, deoarece totul se face împreună. Când oferi cadou un obiect, acesta este cedat celuilalt, nu are loc o trăire comună, ca în cazul unei experiențe. 
Mulți uităm care este adevăratul nostru scop în viață, acela al fericirii, și credem că poate mai multe lucruri înseamnă mai multă fericire. În realitate, experiențele au o viață mai lungă decât cel mai scump diamant. Ele rămân în amintirea noastră, ne încălzesc sufletul, așa cum lucrurile, banii, obiectele nu o pot face. 
08. Si reclamele evoluează o dată cu tehnologia - Nov 4, 2019 7:29:00 AM
Și în lumea marketingului, lucrurile se schimbă o dată cu progresul tehnologic și este normal să fie așa. Ochii noștri reacționează asemeni unui mecanism științific la stimulii pe care îi primește din mediu. Așa se întâmplă și cu reclamele. Proba 15 din competiția SuperBlog ne-a îndemnat să facem o plimbare și să ne observăm într-un mod conștient: ce ne atrage atenția atunci când mergem relaxați pe stradă?
Am făcut exercițiul pentru că îmi place să merg mult pe jos și am realizat că afișajele electronice ale farmaciilor îmi atrag atenția. Cele verzi, mari și care oferă și informații legate de temperatură. Nu e nimic special la mine sau la afișaj în sine, probabil că majoritatea dintre noi le observăm pentru că ies în evidență. Suntem obișnuiți cu blocurile gri, reclamele vechi și tradiționale, ușor prăfuite, încât tehnologia premium outdoor ne trezește și ne facem să devenim mai prezenți în realitate. E vorba de neuroștiință până la urmă, iar marketingul folosește acest lucru într-un mod inteligent. În plus, dacă ai nevoie de o farmacie, cred că îți dorești să o vezi rapid, nu să o cauți ca pe un ac în carul cu fân. 

Într-un viitor poate nu chiar îndepărtat, tehnologia outdoor va mai face un pas și poate vom avea chiar holograme. La un moment dat, tehnologia premium outdoor de astăzi va trece la următorul nivel. Cei care fac primul pas au de câștigat. Deși există nenumărate avantaje pentru reclamele LED astăzi, dacă în viitor nu vor mai exista decât acestea, ochiul uman se va fi obișnuit cu ele și nu va mai reacționa. De aceea, cred că următorul nivel este reprezentat de holograme, care deja există (au apărut prin aeroporturi, expoziții). 

În timp ce admiram coloritul toamnei, mi-a mai atras atenția o reclamă LED. Aceasta mi-a atras atenția prin conținut. 
Deoarece predau marketing și studiez domeniul de ani buni, pot spune că reclama sau afișajul trebuie să întâlnească o nevoie/dorințță, fie ea și latentă. Pentru asta, omul de marketing trebuie să fie pregătit să folosească tehnologia în avantajul său. Cu alte cuvinte, dacă am o durere de cap sau mă confrunt cu o alergie, o farmacie care folosește o reclamă luminoasă îmi va atrage atenția mult mai mult decât una tradițională. La fel și cu reclama LED care mi-a captat atenția. A făcut-o pentru că îmi doresc să simt atmosfera Crăciunului, iar aceasta era foarte luminoasă și colorată și folosea un decor de Crăciun. Fiind primii care au dat startul reclamelor de sezon, au atras atenția. Era un banner mare pe stradă. Dacă era o reclamă statică, tradițională, probabil că nu îmi sărea în ochi, dar mișcarea, culorile, luminozitatea au îmbrățișat tehnologia reclamei cu LED-uri și s-au pliat foarte bine pe nevoia ssau dorința mea de a simți atmosfera de sărbătoare. 
Pentru omul din spatele unei afaceri (și mulți dintre noi jonglăm cu domeniul), diferența între marketingul tradițional și cel modern, bazat pe tehnologie poate deveni diferența între succes și eșec. Iar pentru mine, în calitatea mea de consumator, există avantajul economiei de timp. Dacă am nevoie de o anumită firmă, vreau să o identific repede, nu să o caut o veșnicie, iar vizualul ajută destul de mult. Acest tip de reclamă creează un avantaj competitiv de necontestat celui care o folosește. 
09. Trăim într-o democrație - Nov 1, 2019 10:20:00 AM
Proba 14 din competiția SuperBlog este foarte îndrăzneață deoarece ne provoacă la un subiect sensibil: democrație în România, da sau nu? Eu nu pot spune decât că da, trăim într-o democrație, avem libertatea de a merge la referendum pe diverse teme de interes național, avem libertatea de a completa o petiție online sau chiar de a iniția una și de a face tot posibilul să strângem semnături pentru implementare. 

De obicei, îmi place să mă documentez din surse independente, nepărtinitoare și cât mai diverse pentru a fi sigur că nu sunt manipulat de anumite forțe. Pentru mine, un astfel de organism independent este Transparency International. Deoarece studiez de câțiva ani etica în sistemul public din România, dar și din alte state ale lumii, cu toate mecanismele fenomenului corupției, pot spune că România este o țară democrată. Știu că există tot felul de surse media care încearcă să manipuleze lumea spunând altfel, dar, atâta timp cât poți ieși liber pe stradă să strigi împotriva guvernului sau președintelui, atâta timp cât poți merge la referendum să dai jos un președinte sau să votezi cu cine vrei tu, asta înseamnă democrație.


Pentru mine, ar fi o jignire la adresa oamenilor care trăiesc cu adevărat în state anarhice, nedemocrate să spun că eu nu trăiesc într-o democrație. Da, sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite în România, dar ghici ce, așa e peste tot. Avem birocrație, dar așa e și în alte țări, inclusiv Germania. Avem taxe mari pe salariu, dar surpriză, nimeni nu-i întrece pe danezi. 
Oare de ce sunt danezii cel mai curat popor din punct de vedere al corupției percepute, de ce sunt printre cei mai fericiți oameni? Plătesc taxe uriașe, dar cu aceste taxe li se asigură sănătate și educație gratuite. Toate țările civilizate introduc taxe pe poluare, dar românului îi place să se lamenteze când se supraaccizează benzina sau când trebuie să plătească taxe în plus pentru că vrea luxul de a merge cu o mașină toxică pe drum. Comisia Europeană ne amendează pentru că Bucureștiul depășește de ani de zile limita poluării admise, adică îi îmbolnăvește pe oameni. Și, cu toate acestea, românul e revoltat de taxele plătite pentru că poluează, dar nu de faptul că plămânii i se înnegresc.... 
Îmi place că mulți români se plâng de multe, dar ne lipsește inițiativa cetățenească. Slavă cui vreți voi că există însă și oameni care nu dau vina pe guverne și președinți și înțeleg că adevărata democrație înseamnă să faci și tu ceea ce ceri de la alții. 


Știu multe petiții online care s-au finalizat cu succes și statul le pune în aplicare. Ai libertatea de a iniția o petiție, de a lupta pentru ea și, cu suficiente semnături, aceasta se va implementa. În Craiova, o fată cu inițiativă a lansat o petiție pentru introducerea în oraș a acelor urne speciale pentru colectarea de haine, jucării și încălțăminte. Surpriză, are succes și, din 2020, salubritatea le va pune în toată Craiova. 
Îmi plac și acei oameni care țipă că nu e democrație dar, dacă nu am aceeași opțiune de vot cu a lor, ar fi în stare să îmi dea în cap cu ceva. Democrația înseamnă să accepți că și alții au dreptul la opinie chiar dacă e opusă opiniei tale. Mulți nu înțeleg asta. 


Concluzionând ceea ce am spus până acum, România este o democrație chiar dacă avem loc de progres. Cred că mergem în direcția cea bună și toate statisticile economice oferite de Eurostat ne indică acest lucru. Avem una dintre cele mai mari creșteri economice, salariul mediu a crescut pentru toată lumea, consumul a crescut foarte mult, avem o datorie publică foarte mică în comparație cu celelalte state vest-europene, puterea de cumpărare este superioară indicelui de inflație (a se vedea datele Eurostat), alocările bugetare pentru sănătate și educație au crescut fără precedent, oamenii din IT beneficiază de scutiri de taxe, cei din construcții primesc salarii decente comparativ cu ce era în trecut, alocațiile au crescut, bursele studenților s-au triplat, turismul a crescut foarte mult în ultimii ani ca urmare a voucherelor de vacanță, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, TVA-ul la alimente este printre cele mai mici din Europa, de doar 5%. 
Democrația are mult de-a face cu economia, de aceea am prezentat câteva lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii ani. Fără inițiativă cetățenească, însă, vom rămâne la un stadiu jos. Am văzut multe urne pentru colectarea selectivă în oraș, dar oamenii nu reciclează, am văzut chiar și în micul oraș Craiova târguri de adopții canine ale adăpostului de stat și, cu toate acestea, oamenii iubitori de câini nu se înghesuie la adoptat, doar la criticat. 


Fără ca tu să faci ceva, lucrurile nu se vor schimba. Transparency International laudă România pentru cea mai bună legislație europeană în ceea ce privește avertizorii de integritate (whistleblowing). Dar nu vedem asta la știri, pentru că e mai ușor pentru mulți dintre noi să ne victimizăm. Băncile sunt o structură privată și dacă analizăm structura profitabilității bancare în Europa, vom vedea că România este printre cele mai profitabile pentru bănci, cu cea mai mare diferență între dobânda la credit și cea pentru economii. Și, cu toate acestea, plângem băncile că sunt atât de avare. Am putea să cerem și noi o echilibrare a acestor credite, dar nu trebuie să ne atingem de ele. 
Ca cetățean care vrea democrație, sugerez să punem mâna pe legile pe care le criticăm și să știm ce criticăm, că a ieși în stradă și a striga lucruri doar pentru că pare a fi democrație asta, nu e ok. Sunt pentru ieșit în stradă împotriva lucrurilor greșite, dar urăsc când cineva nu cunoaște despre ceea ce vorbește. 
Trăim vremuri democrate în care avem acces la informație oriunde, nu există cenzură pe internet așa cum se întâmplă în țările cu adevărat nedemocrate, dar ne place să ne informăm doar de pe Facebook, nu deschidem legi, nu deschidem statistici europene, nu citim documente, doar mestecăm ceea ce oferă o televiziune sau alta sau sfântul Facebook și bancurile politice. 


Ne plângem că diaspora e îngrădită la vot când țări mai civilizate ca noi pun amenzi dacă nu votezi și interzic dreptul la vot al celor plecați din țară de mai mult de 4 ani. Cred că românul vrea să fie o victimă și îi place mult să se plângă, dar nu face foarte multe ca să iasă din starea de victimă. 
Îmi încurajez cititorii să iasă la vot, să voteze cu cine vor și să respecte și pe altul care are altă opinie, să iasă în stradă dacă a citit măcar o dată legea împotriva căreia se află acolo, să nu se lase manipulat de media părtinitoare și să citească mult despre cum e în țările alea democrate la care visează, dar despre care a văzut el pe Facebook că nu au nici taxe, îi lasă pe toți să voteze și nu au nici datorii publice. Surpriză! Nu există așa ceva. Pune mâna și documentează-te! Și nu mă refer la o singură sursă: citește statisticile Eurostat, Transparency International, datele Institutului Național de Statistică, analizează cum fac alții în țara lor și abia apoi plânge-te că la noi e rău cum nu mai e la nimeni. 
10. Gata de aventură - Oct 29, 2019 12:35:00 PM
Proba 13 din competiția SuperBlog ne provoacă să visăm la vacanța noastră prin Europa. Cum avem mașină nouă, ne place să plecăm mai degrabă cu ea decât cu avionul, deoarece ai posibilitatea să faci mai multe opriri și ești mai spontan. Am merge în Italia pentru a vizita Roma și pe familia cumnatei mele. Pentru o călătorie lungă, trebuie să fii prevăzător. Deoarece vom pleca o perioadă mai mare, vom avea nevoie de o cutie portbagaj pentru bagaje suplimentare. Avantajul este că se pot monta ușor, au garanție și îți oferă un spațiu suplimentar pentru un spor de confort. 

Nu de puține ori, am încercat să fiu minimalistă cu bagajele și au apărut evenimente neprevăzute care ar fi necesitat să avem împachetate mai multe haine sau unele adecvate pentru experiența respectivă. Este mai bine să fii pregătit și să ai câteva lucruri în plus decât în minus și să te poți bucura în liniște de vacanță. 

Deoarece ne place să facem și mici excursii atunci când călătorim, bicicletele ar fi ideale pentru a putea sta mai mult timp în natură. Prin urmare, un suport pentru biciclete este ideal de avut la mașină. Ce este mai frumos decât să mergi cu mașina la un picnic, să te cazezi la unul din hotelurile de pe malul Addei în Italia și să te plimbi cu bicicleta respirând aerul curat, departe de agitația orașelor pline de turiști? 

Pentru o cazare mai ieftină, nu este deloc de neglijat nici ideea de a avea o remorcă și a te caza în zonele special amenajate din Italia. Pentru aceasta, ne-ar trebui un cârlig de remorcare. Toate acestea sunt detalii, dar niște detalii foarte importante de care depinde modul în care te bucuri pe deplin de vacanță sau nu. 

Pentru un plus de siguranță și confort, e util și un scut motor metalic care protejează motorul, cutia de viteze, radiatorul, baia de ulei a mașinii. 

A face un drum lung prin Europa cu propria mașină are și avantaje, dar și dezavantaje dacă nu ești pregătit cum trebuie pentru orice neplăceri ar putea apărea. Ai avantajul că ești mai spontan, mai liber, ai mai multe oportunități de vizitare a mai multor locuri, dar, dacă nu ești pregătit adecvat cu ceea ce îți trebuie, pot apărea și probleme care să îți strice vacanța sau, cel puțin, să nu te lase să te bucuri la maxim de experiența respectivă. 

A ține cont de toate aceste detalii și accesorii este mai mult decât a face niște achiziții, este despre a avea grijă de tine și cei dragi, de siguranța și confortul tuturor. Iar acest lucru este cel mai important. 

În concluzie, fă-ți un plan cu perioada în care vrei să pleci, cu zonele pe care vrei să le vezi, experiențele și activitățile pe care vrei să le faci acolo, pentru că, în funcție de acestea, accesoriile pot diferi. Vei avea nevoie de un suport de bagaje mai mare sau nu, vei avea nevoie de suport biciclete sau de un carlig de remorcare. Documentează-te riguros și cumpără doar produse de calitate.  Dacă ai grijă de aceste aspecte, te poți bucura alături de cei dragi de momente unice în vacanță, fără stres și evenimente neplăcute. 


11. Căutându-mă, m-am regăsit - Oct 28, 2019 8:26:00 AM
Proba 12 din competiția Super Blog ne provoacă la introspecție și nostalgie: care a fost parcursul nostru în ceea ce privește deciziile vestimentare? Pot spune că, până pe la 18 ani, am fost prea influențată de dorința altora de a mă îmbrăca într-un anumit fel. Mama considera că trebuie să te îmbraci elegant, la 4 ace. După ce am dat la facultate, am început, treptat, să mă caut pe mine. Modul în care ne îmbrăcăm spune multe despre noi. Dacă alegi să porți încălțăminte damă cu toc sau doar o pereche de adidași damă comozi, iar este o alegere pe care o iei cu un anumit motiv. 
Bluza cu motive de Crăciun, luata de la Answear
Calea spre stilul actual, dacă poate fi numit vreun stil anume, nu a fost ușoară. A trebuit să mă accept așa cum sunt și să înțeleg că a face compromisuri de dragul altora, în timp ce eu nu mă simt bine în pielea mea, nu este ceva de dorit. Treptat, am pus costumele pe umeraș și am adoptat blugii, tricourile, puloverele și mesajele motivaționale. Îmi place roșul, negrul și albul și am realizat că nu îmi plac alte culori, cum ar fi albastrul, verdele, maroul. 
Eu cu un tricou motivațional luat de la Answear
Nu îmi place încălțămintea cu toc, ci pantofii tip mocasini sau adidașii, care mă fac să mă simt confortabil, în ciuda celor 159 cm pe care îi am. Deși sunt cadru didactic la universitate, am învățat să îmi asum stilul sport/casual și să nu mă simt ciudat în pielea mea, doar pentru că alți colegi preferă un stil mai sobru, elegant. Îmi place acest stil elegant, doar că nu mă simt bine adoptându-l eu. 
Pantofi sport comozi, în genul celor pe care îi port, sursa: Answear
Ceea ce îmi place la Answear este că am găsit produse care îmi plac și sunt adaptate stilului meu, așa ușor ciudat și nonconformist cum este el. Dacă ar fi să rezum stilul, aș folosi cuvinte ca: roșu, sport, motivațional, alb, negru, pufos, hygge, confortabil, acasă. Știu că e un amalgam de cuvinte, dar în fiecare dintre ele mă regăsesc și fiecare ascunde o parte din mine reliefată prin intermediul obiectelor vestimentare preferate. 
Just me
Și ca să prezint o ținută completă specifică stilului meu actual, am găsit poza perfectă, care ilustrează motto-ul în care cred și după care mă ghidez astăzi: Find yourself, and be that. (Găsește-te și fii așa!) 
Sursa: AnswearDacă vă uitați la ținută, nu o să exclame nimeni: Wow! Dar, cu siguranță, vei citi mesajul și poate te va pune puțin pe gânduri... sau poate mai mult. Eu așa sunt, simplă, fără prea multe accesorii, adoptând un stil minimalist. Ceea ce contează cu adevărat pentru mine este să fiu autentică și să transmit și altora că este ok să fii tu, indiferent dacă te încadrezi sau nu într-o normă. 
12. B12 pentru o minte sănătoasă - Oct 27, 2019 4:26:00 PM
Acum doi ani, am luat decizia de a deveni vegană. Luând această hotărâre, mi-am dat seama că trebuie să mă documentez foarte bine astfel încât să nu am probleme de sănătate. Proba 11 din competiția SuperBlog ne provoacă să alegem o vitamină despre care să povestim. Deoarece numele meu nu începe cu nicio literă specifică vreunei vitamine, vreau să vorbesc despre vitamina pe care o iau de 2 ori pe săpămână și anume vitamina B 12. 

Deoarece iau vitamina în mod frecvent, e important pentru mine să găsesc o farmacie online ieftină, așa cum este Farmacia La Preț Mic. Vitamina B12 este esențială pentru cei care nu consumă produse de origine animală, deși, studiile arată că nici ceilalți nu stau foarte bine. Acest lucru se întâmplă din simplul motiv că, astăzi, oamenii trăiesc mult mai curat și în condiții de igienă sporită. Altfel, surprinzător, nu am avea probleme cu vitamina B12, dar ne-am îmbolnăvi din cauza microbilor. Prin urmare, toți ar trebui să ne suplimentăm dieta cu această vitamină. 
În momentul în care am devenit vegană, am realizat că am un risc mult mai ridicat de a dezvolta o deficiență a acestei vitamine în corp. Deoarece este esențială pentru o minte sănătoasă, am suplimentat cu vitamina B12 și am observat efectele încă de la început. Principalele simptome pe care le dă o carență a acestei vitamine vizează starea de spirit, nivelul de energie, calitatea somnului, iritabilitatea. După ce am luat vitamina B12, am început să dorm mai bine. Dacă înainte adormeam târziu și aveam un somn agitat, aveam puțină energie și dese dureri de cap, eram mai tot timpul iritată, ușor nervoasă, după ce am început să iau vitamina B12, totul a revenit la normal. Adorm mai devreme, am un somn liniștit, mă trezesc devreme și odihnită și am mai multă energie pentru proiectele mele. 
Mulți poate nu știu, dar lipsa acestei vitamine este foarte gravă, creând probleme psihice serioase și, în cazuri extreme, putând duce chiar la deces. Este destul de confortabil să iei această vitamină și să știi că ești protejat tu și cei dragi ție. Nu e deloc plăcut să fii mereu iritat și supărat pe cei din jur, uneori fără un motiv întemeiat. Aceste stări proaste de dispoziție fără o cauză aparentă au, de multe ori, o explicație într-o carență vitaminică. 
Am văzut oameni care iau decizia de a deveni vegani sau vegetarieni sau care țin post, dar, pentru că nu se documentează suficient și nu au o alimentație variată, ajung la anemii destul de serioase. Eu am încercat să citesc foarte mult și să nu aștept ca oamenii să tragă concluzii pripite de genul: ți-e rău pentru că ești vegană. Am fost proactivă, am încercat să adopt o alimentație cât mai diversă și să îmi fac analize regulat pentru a putea corecta din timp eventualele carențe. Deși prefer să am o dietă colorată și diversificată, uneori e greu să atingem necesarul zilnic de vitamine și minerale. Cu toții trăim perioade mai pline la lucru sau acasă, în care nu avem timp să ne aprovizionăm cu ceea ce trebuie sau să gătim sănătos. Toate aceste decizii se adună și se reflectă într-o sănătate afectată. 
Suntem norocoși, însă, să trăim vremuri în care avem acces la informație și, doar cu câteva clickuri, să putem comanda vitaminele de care avem nevoie. Lipsa vitaminelor te face mai vulnerabil și, pe fondul scăderii de imunitate, te poți îmbolnăvi mult mai ușor. De când am grijă de modul în care mănânc și să suplimentez acolo unde știu sigur că am o lipsă (vitamina B12 la vegani), mă simt în formă maximă. Doar așa reusesc să lucrez, să fac cercetare, să scriu, să coordonez activitatea ONG-ului meu, să am grijă de mine și de cei dragi, să îmi urmăresc visurile și pasiunile. 13. Fii creativ cu e-mark - Oct 23, 2019 9:50:00 AM
Într-o dimineață, am găsit pe birou un mesaj cu Bună, ce faci?, lângă care stăteau timid o cafea și un smiley face. M-am uitat în jur și nu am văzut decât o ștampilă de la Colop, dar nu era una banală. Am analizat-o pe toate fețele și am observat că este o ștampilă electronică e-mark. Auzisem ceva de un premiu câștigat cu această inovație și iată că acum era pe biroul meu. Dar cine lăsase mesajul? În timp ce mă gândeam la persoana care îmi lansase invitația la cafea, am început să visez cu ochii deschiși la modurile diferite în care a-și putea folosi ștampila pentru a o valorifica la maxim. Mi-am dat seama că aș putea-o folosi cu studenții mei, în scop motivațional. Ar fi drăguț ca, lângă nota primită, să găsească pe lucrare și un mesaj care să îi inspire sau ajute. 
Dar, cel mai important aspect, l-ar reprezenta raportul cost-beneficiu pentru strategia de marketing a ONG-ului educațional pe care îl reprezint. Întotdeauna m-a stresat drumul la magazinele de personalizare obiecte, neînțelegerile apărute în relația cu aceștia, nemulțumiri legate de preț sau de timpul realizării. 
Cu ștampila e-mark, pot personaliza singură punguțele cu materiale pentru grupul țintă, pot crea ecusoane atractive și pot personaliza documente așa cum doresc, totul rapid, ușor, intuitiv, doar cu ajutorul unei aplicații pe telefon și cu multă creativitate. 

În lucrul cu echipa ONG-ului, putem să sortăm documentele mult mai ușor dacă ne folosim de această ștampilă. Este practică, dar, în același timp, limitele ei țin doar de creativitatea noastră. Un alt avantaj al ștampilei este caracterul eco-friendly și încadrarea ei măsurile de sustenabilitate pe care le putem folosi, înlocuind ștampila tradițională cu una modernă și în pas cu tehnologia. 
În concluzie, acestea sunt 8 utilizări la care m-am gândit:1. mesaje motivaționale pe lucrările studenților, cu sugestii pentru fiecare și un smiley face. 2. aplicarea logoului nostru pe materialele promotionale oferite colaboratorilor și beneficiarilor ONG-ului nostru.3. mesaje motivaționale aplicate pe materialele de lucru date voluntarilor noștri.4. sortarea documentelor cu ștampila e-mark, pentru a crește eficiența la locul de muncă și a ne binedispune în același timp. 5. un schimb de mesaje romantice cu persoana iubită, folosind tehnologia. 6. un joc în familie, cu cărți create special și personalizate cu diverse mesaje. Ceva de genul Who wrote it? (Cine a scris?), în care fiecare scrie ceva despre el/ea, dar neștiut de ceilalți și restul trebuie să ghicească. 7. ethichete jucăușe pentru cadourile de Crăciun ale celor dragi.8. felicitări personalizate pentru zilele de naștere. 
Cu e-mark, imaginația este limita. Depinde de fiecare să valorifice la maxim potențialul acestei ștampile inovative. În timp ce visam serioasă la toate acestea, prietena și colega mea, Ana, vine și mă ia de gât, râzând jucăuș: Nu mai bem cafeaua aia? 
***Articol scris pentru SuperBlog 2018

14. Mă caut și mă găsesc pe mine într-un talisman - Oct 20, 2019 10:13:00 AM
Încă de când eram mică, mama și bunica au decis pentru mine că trebuie să port cercei, niște cercei rotunzi, ca un inel, din aur. Turtițe le ziceau. Erau luați de bunicul meu și, din comoditate, i-am purtat până acum, la aproape 35 de ani, deci vreo 30 de ani ân total, fără să îi fi dat jos niciun moment. Anul trecut, l-am pierdut pe bunicul și am devenit mai atentă la mine și nevoile mele, la cine sunt eu, ce vreau de la viață, ce îmi doresc cu adevărat și mi-am dorit să mă descopăr și, în același timp, să îmi dau seama că, dacă nu mai port niște cercei, nu înseamnă că nu îi iubesc pe cei care mi i-au dăruit. Ei rămân în memoria ei, indiferent de lucrurile pe care le port sau nu. Așa că, anul acesta, am decis să îi dau jos și nu am mai pus nimic în loc pentru că mi-am dat seama că nu îmi place ideea de a avea cercei. Zilele trecute, mergeam prin parc și un domn mai în vârstă îi zicea unei mămici că de ce nu îi pune fetiței ei cercei că e fată, nu băiat. Mi-a plăcut răspunsul mamei: O las pe ea să decidă când va fi mare dacă vrea sau nu vrea găuri în urechi pentru a-și pune cercei. Nu e plăcut să obligi pe cineva să facă ceva, doar din motive de modă și preferințe stilistice. Ca atare, ajunsă la această vârstă, am realizat că trebuie să mă redescopăr, să realizez ce îmi place. Căutând printre sute de produse online, mi-am dat seama că îmi plac talismanele și brățările cu mesaje inspiraționale, iar ca material, îmi place mult mai mult argintul decât aurul. 

Îmi plac brățările cu mesaje inspiraționale, deoarece, în meseria pe care mi-am ales-o, aceea de dascăl, încerc pe cât posibil să îi inspir pe studenții mei, lăsându-mă, în același timp, inspirată de ei. Acesta este și motivul pentru care am decis să înființez alături de două foste studente o asociație axată pe dezvoltarea de programe educaționale pentru tineri. Logoul nostru este un fluture, motiv pentru care mi se potrivește un talisman fluture. 
Fluturele înseamnă speranță, renaștere, putere de transformare, viață, culoare, energie, libertate. Pentru mine, o bijuterie trebuie să însemne ceva. Recunosc că am realizat cam târziu că părerile celorlalți nu trebuie să fie întotdeauna și părerile noastre. Criteriile după care aleg o bijuterie sunt: modul în care mă face să mă simt (dacă mă face să mă simt puternică, motivată, energică) și modul în care îmi stă, integrându-se cu alte elemente din ținuta mea. Până la urmă, bijuteria este un simbol, care reflectă o parte din noi, arată o bucățică din cine suntem sau așa ar trebui să fie. Vreau ca atunci când oamenii mă văd purtând o brățara cu mesajul La vie est belle să se simtă bine și inspirați să trăiască și să facă, la rândul lor, lucruri frumoase pentru oamenii din jurul lor. Știu că așa este pentru că, adesea, bijuteriile nu sunt doar pentru noi, ci și pentru restul, iar un mesaj inspirațional este citit/simțit și de cel care poartă mesajul, dar și de cel care te întâlnește și citește acel mesaj. Știu că este așa deoarece prietenul meu are un tricou cu mesajul Life is better when you smile și, de câte ori, îl poartă, mă face să zâmbesc și să mă simt bine, iar el întreabă de ce zâmbesc pentru că, în acest caz, el nu prea vede mesajul. Deci a alege o bijuterie sau alta poate fi un dar pentru tine, dar și pentru ceilalți. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019
15. Vindem-ieftin.ro - solutia la grijile tale in era digitală - Oct 19, 2019 10:17:00 AM
Trăim într-o lume digitală și facem totul din spatele unui dispozitiv, fie că este un laptop, PC sau un telefon. Acest lucru se aplică inclusiv în domeniul construcțiilor. este mult mai ușor să căutăm materiale de construcții online. Pe o platformă ca Vindem Ieftin, găsești tot ce îți dorești, de la panouri solare la dale beton și piatră decorativă. Deși construcțiile sunt un domeniu foarte practic, nu ne oprește nimic să apelăm la o soluție digitală pentru a obține cel mai bun raport preț-calitate. Pe vindem-ieftin.ro, găsești inclusiv recenzii ale oamenilor mulțumiți, deci încă un motiv în plus să ai încredere în puterea marketingului din gură în gură (word to mouth advertising). 
Proba 8 din competiția Super Blog 2019 ne provoacă să ne imaginăm cum ar fi construit părinții sau bunicii o casă atunci când nu aveau posibilitatea de a cumpăra totul online, de a compara prețuri în câteva minute, de a urmări zeci sau sute de recenzii ale unor consumatori mulțumiți sau nu. Oare cum făceau ei asta? Nicio îndoială că totul mergea și înainte de a trăi o eră digitală, dar aveau nevoie de timp și nu aveau nici foarte multe opțiuni. Se mulțumeau cu ce găseau. 
Am discutat cu tatăl meu și mi-a povestit cum oamenii contactau cei mai apropiați distribuitori de materiale, plăteau prețul respectiv, fără să aibă posibilitatea să aleagă dintre mai multe oferte. Să zicem că ești în Dolj și îți spune un prieten că la el, la Timișoara, e mai ieftin. Trebuie să te gândești că acel ieftin va fi completat cu prețul transportului și tu, neavând putere de negociere, nu vei putea obține o reducere sau transport gratuit. Dar, cu vindem-ieftin.ro, ei îți aduc materialele dorite de la producător, cu reduceri de 10-20%. Cum? Ei au puterea de negociere pe care tu nu o ai. Iar înainte de Internet și tot progresul digital, bunicii și părinții noștri se mulțumeau cu ceea ce aveau în zona lor. Nu se puteau deplasa la distanțe foarte mari pentru a alege producătorul dorit și nu puteau da comandă pe net. Desigur, puteau da un telefon, dar mai întâi trebuia să afli de acei producători, iar uneori marketingul din gură în gură înainte de era digitală nu era așa de intens și puternic ca astăzi, când dai o căutare în motorul de căutare și în câteva secunde îți generează câteva mii de rezultate. 
Făcând o paralelă, aș putea sintetiza lucrurile astfel:
1. pe atunci nu aveai posibilitate să afli despre o mare varietate de opțiuni pe care le ai acum doar accesând o platformă ca Vindem Ieftin. Totul la un click distanță. 
2. nu aveai posibilitatea să vezi părerile unui număr mare de oameni cu privire la produsele oferite. Pe Vindem Ieftin, găsești zeci de recenzii ale clienților mulțumiți.
3. nu puteai obține prețuri reduse cu 10-20%, deoarece tu nu ai puterea de negociere a unei platforme ca Vindem Ieftin. Trebuia să te mulțumești cu prețurile pe care ți le prezenta un producător sau distribuitor de materiale de construcții.
4. Aveai nevoie de mai mult timp pentru a găsi toate materiale de construcții, deoarece acestea nu erau ăntr-un singur loc. Dura ceva până le găseai pe toate și reușeai să le procuri. Pe vindem-ieftin.ro găsești totul într-un singur loc. 
5. Rapiditatea este iarăși ceva de care atunci nu te prea bucurai. Comandând de o platformă online specializată pe construcții, ai și avantajul rapidității. 
6. Economie de bani și timp. Un alt avantaj al vremurilor digitale de astăzi. Având posibilitatea de comparație, transparența prețurilor și o concurență mult mai mare decât în trecut, poți face importante economii de bani și timp. Cu banii economisiți, te poți bucura de o minivacanță undeva, pentru a te mai relaxa. 
În concluzie, sunt foarte multe beneficii pe care noi le avem astăzi, comparativ cu vremurile trăite de bunicii sau părinții noștri. Pe atunci, ei străbăteau uneori zeci de kilometri pentru a ajunge într-un oraș mai mare unde să vadă și să comande produsele dorite. Nu aveau posibilitatea să deschidă un laptop, să intre pe net și în câteva minute să comande ceea ce doresc. Chiar dacă dădeau un telefon, nu vedeau produsul și nu aflau toate particularitățile sale, ceea ce astăzi poți vedea accesând pagina de prezentare a unui produs. Totul este mai rapid, pune accent pe vizual și pe experiența trăită de alți consumatori. 
Ajunși la un depozit la câteva zeci de kilometri, puteau constata că nu au ceea ce își doreau și trebuiau să o ia de la capăt cu alt depozit, dar în altă zi, pentru că deja pierduseră toată ziua. La final, pierdeau timp și bani și aveau un mare consum nervos. Nu pot decât să mă bucur că trăiesc aceste vremuri în care, cu ajutorul tehnologiei, totul este mai simplu, mai rapid, mai puțin stresant. În plus, obții produse de calitate, la un preț mult mai mic și te poți bucura de mai mulți bani în buzunar. 

16. Visurile costă! Calitatea costa! - Oct 15, 2019 4:28:00 PM
Competiția de scriere creativă Super Blog 2019 ne aduce o nouă probă de la AIA Proiect, https://www.aia-proiect.ro/, în care suntem provocați să povestim despre modul în care luăm decizii în cazul alegerii unei case. AIA oferă o varietate de proiecte case P+M, așa cum probabil mulți dintre noi își doresc. 


Locuiesc de foarte mult timp la bloc și de ceva timp îmi doresc să am o căsuță a mea. De la vis la realitate sunt mulți pași și așa și trebuie să fie dacă îți dorești ceva trainic. Un vis mare implică și costuri. Dacă vrei ceva repede și ieftin, posibil să obții, dar cu consecințe nefavorabile pe termen lung. O firmă de proiectare îți spune și care dintre dorințele tale sunt utopice, luând în calcul toți factorii care țin de siguranță, viabilitate și fiabilitate, materialele cele mai bune care pot fi folosite, etc. 
Cu alte cuvinte, pentru mine, mai important decât prrețul este să am certitudinea lucrului bine făcut. Să am încredere în ceea ce se proiectează. Vreau calitate, nu neapărat rapiditate. Asta nu înseamnă că, dacă ceva durează mult și costă o grămadă de bani, acel lucru este implicit de calitate. 
În opinia mea, proiectantul casei trebuie ales ținându-se cont de mai multe elemente:
1. prețul este un factor, nu trebuie să ne amăgim. Degeaba îți iei cel mai bun proiectant dacă nu ai bani. Orice persoană chibzuită va ține cont de preț. Că nu acesta trebuie să fie principalul element al deciziei pe care o luăm când vrem să punem bazele unei case trainice este altceva. 
2. un factor important trebuie să îl reprezinte experiența din spatele arhitectului, prin ce este cunoscut, persoanele sau firmele cu care a colaborat până  atunci. 
3. valorile și principiile după se ghidează proiectantul respectiv. Nici pentru el/ea nu trebuie să primeze banul/prețul, ci interesul clientului. Să ofere cea mai bună versiune a casei visurilor acestuia la un preț echitabil. 
4. recenziile altor clienți. Într-o lume digitală, transparența vine în favoarea clientului. Ai posibilitatea să cauți mult și să găsești cea mai bună variantă pentru cel mai bun preț. 
5. dacă îți dorești o casă mai puțin convențională, va trebui să cauți un arhitect dispus la asta. Nu orice proiectant care îți acceptă toate ideile, fără a-ți spune dacă sunt fezabile, este și cel mai bun. Caută o persoană care te contrazice sau îți oferă argumente, dar care, în același timp, are și experiență în crearea unor case concept, mai abstracte. 
6. când vizualizezi casa visurilor tale, gândește-te dacă ceea ce îți dorești este real, fezabil, sustenabil, costisitor sau creează economii pe termen lung. Ia în calcul dorințele și nevoile tuturor celor care vor locui în casa respectivă și documentează-te foarte bine. 
7. caută un arhitect pasionat de crearea unei case sustenabile, prietenoasă cu mediul. O casă aparent scumpă poate fi mai ieftină pe termen lung. 
Dintre toți acești factori, cred că e foarte important atunci când alegi un proiectant pentru viitoarea ta casă să ții cont de experiența lui, măsurată în ani-vechime, dar și în număr de case proiectate. Contează și varietatea caselor proiectate și, desigur, să aibă experiență în proiectarea tipului de casă dorit de tine. Casele neconvenționale solicită o gândire nonconformistă și din partea unui arhitect. 
Apoi, e foarte important să găsești un arhitect cu principii solide, care nu îți acceptă toate ideile trăsnite, indiferent de fezabilitatea lor. 
În concluzie, selecția unui proiectant pentru casa mult visată trebuie să implice un proces cu mai mulți pași. Aceștia sunt următorii:
1. discută cu cei dragi și stabiliți împreună câteva cerințe cheie pentru casa ta, cum vrei să arate, câte etaje, mansardă sau nu, câte băi, concept deschis pentru bucătărie, cu terasă sau nu și așa mai departe. Analizați împreună și luați-vă timp, nu vă grăbiți. Până la urmă, veți sta o viață acolo. 
2. documentează-te cu privire la prețuri, la arhitecți, citește mai multe recenzii, nu te limita la limba română. 
3. Stabilește o listă cu arhitecți pe care să îi contactezi. Alege o listă scurtă cu câteva nume solide care să întrunească mai multe cerințe: experiență, principii solide, preț competitiv. 
4. Stabilește întâlniri cu arhitecții de pe lista scurtă. Prezintă-le ce vrei, pune multe întrebări. Această etapă te poate ajuta să scurtezi lista cu proiectanții. Cei care nu știu să se poarte cu clienții, care îți vorbesc de sus, nu ascultă ceea ce spui și dorești și nici nu îți explică de ce o dorință a ta nu este fezabilă pot fi înlăturați. Trăim într-o piață competitivă și ai dreptul să alegi, sunt banii tăi. Prețul nu trebuie să primeze, dar asta nu înseamnă că îi poți arunca pe geam. 
5. Stabilește o a doua întâlnire cu cei de pe lista scurtă și fă niște calcule. E posibil ca dintre cei mai buni, să existe mici diferențe de preț și, chiar dacă prețul nu e factor decisiv, ai tot dreptul să alegi cea mai bună opțiune la cel mai mic preț de pe piață. 
V-am povestit toate acestea din perspectiva mea de economist și om simplu. Deși prețul nu e totul, trebuie să fim realiști și cu picioarele pe pământ. Dacă nu ai bani pentru calitate, mai așteaptă. Nu te grăbi și nu lua decizii pripite și greșite. 
La final, fiecare trebuie să își asume deciziile pe care le ia, fie că sunt proaste sau geniale. Dar, când e vorba de o casă, cu certitudine, cel mai bun sfat pe care îl pot da, este să nu te grăbești. 
17. Cum am învățat să nu îmi mai fac griji și să iubesc tehnologia - Oct 13, 2019 12:03:00 PM
Mașini care se conduc singure? Am trăit să o văd și pe asta! Pentru un copil din România anilor '90 (în mare parte), am avut prilejul să fiu martor al unor tehnologii pe care doar Familia Jetson ar fi fost în stare să le conceapă. Mi-aș fi imaginat orice în acele vremuri în care telefoanele mobile mi se păreau minuni extraterestre, dar nu îmi închipuiam că în doar două decenii îmi vor încăpea în buzunarul de la jeanși un calculator întreg, cu tastatură și mouse incluse, o cameră foto/video sau chiar mai multe, câteva sucursale de bănci și acces aproape nelimitat la informație. Practic, ai tehnologia la tine acasă sau chiar în buzunar. Accesibilitatea la tehnologie ne oferă numeroase beneficii pe care părinții noștri sau noi, în urmă cu câteva decenii, nici nu le-am fi visat posibile. 
Trăim în vremurile unui science-fiction mult mai discret, dar și mult mai complex decât au descris toate filmele din secolul trecut. Progresul tehnologic își face de cap, în ritm lejer. Poate nu vedem zilnic drone care plimbă cățelul, mașini zburătoare și roboți sarcastici, încă, dar avem dispozitive pe care ne bazăm viața zi de zi și pe care le considerăm banale, dar nu mai puțin impresionante. De exemplu, nu mi-aș putea imagina ziua la calculator, scriind articole pe blog în timp ce ascult muzică, fără căștile mele wireless sau alte accesorii laptop indispensabile. Ați încercat să faceți jogging dimineața ascultând „Eye of the Tiger” cu căștile conectate la Spotify? Nu sunt specialist, dar cred că dublează efortul fără să-l simțiți, în timp ce brățara inteligentă vă măsoară exercițiul cardio, iar aplicația preferată vă va felicita pentru noul record.
Vă puteți imagina viața fără telefon mobil? Există un nou trend în favoarea smartwatch-urilor conectate la căști bluetooth. Desigur, nu vom scăpa curând de telefonie, dar serviciile de comunicare prin internet au căpătat un avânt fantastic. Doar obișnuința ne oprește să folosim agenda telefonului în locul aplicației WhatsApp, să numesc doar una. Cu aproximativ un an în urmă, mi-am cumpărat un telefon cu încărcare wireless, dar de foarte multe ori prefer pur și simplu sa îl conectez prin usb, din pură obișnuință. 

Vă imaginați viața fără trusa de CD-uri din mașină? Probabil că da. Lumea a trecut deja la stick-uri de memorie usb, la fel de dispensabile precum dischetele floppy. Vi le mai amintiți? Aproape toate brandurile de automobile oferă conectare Android Auto și Apple CarPlay în pachetul standard. Adio stick, bun venit streaming! Că tot suntem la domeniul infotainment, vă imaginați viața în ziua de azi fără GPS, fără o aplicație de hărți? Oare am mai reuși să ne pierdem oriunde în lume? Am ști oare să câștigăm o dezbatere fără Google sau Wikipedia? Am ști când e ziua rudelor fără Facebook sau cine ne apreciază cu adevărat? Am ști ce este nebunia curată fără Twitter?
Personal, eu nu mi-aș putea imagina viața fără calculatorul meu de încredere și Steam. Am fost mereu adeptul cumpărării produselor fizice, mi-am spus că nu voi cumpăra niciodată jocuri video sau filme în format digital, fără carcase cu coperți splendide și acel miros toxic de plastic. Am umplut mai mult de o etajeră cu jocuri care acum aproape se dau gratis pe diverse site-uri de gaming. Am construit un nou PC cu o carcasă Spacer și nici nu m-a interesat că nu are slot pentru unitatea optică. Cui îi mai trebuie discuri? În câțiva ani, copii se vor uita la ele cum se uită cei mici acum la walkman. Tehnologia evoluează către streaming, conținut digital, cloud. Cunosc oameni care nu și-ar putea imagina viața fără Netflix, o evoluție naturală a diapozitivelor pe care ni le proiecta mama pe perete până adormeam.

Obișnuința nu este neapărat inamicul progresului, dimpotrivă, tehnologia este menită să se adapteze confortului nostru, iar noi, consumatorii, trebuie să îi judecăm utilitatea. Nu este atât de aspru precum sună. O dată la câteva decenii, tehnologia (sau mai degrabă oamenii din spatele ei) revine brusc și neașteptat cu inovații. Filmele 3D au prezentat un interes major pentru industria cinematografică încă din anii 1950, au fost și probabil încă sunt considerate un moft, dar la fel au fost considerate și filmele sau televizoarele la începutul lor. Jucării, nimic mai mult. Vă puteți imagina casa fără televizor? În câțiva ani probabil nu ne vom putea imagina viața fără televizor 3D, fără ochelari. Cel puțin așa promite Steven Spielberg. Tot un moft au fost prin anii 1980 ochelarii virtuali, iar acum încep să devină din nou un moft. Cine își mai amintește de Google Glasses? În următorii ani, realitatea augmentativă va lua locul celei virtuale.
Indiferent de rapiditatea cu care apar schimbările tehnologice, trebuie să învățăm să ne bucurăm de fiecare etapă și să folosim progresul tehnologic în favoarea noastră. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019
18. Ocolul Pamântului cu ajutorul Christian Tour - Oct 12, 2019 8:38:00 AM
Zilele trecute, mi-am adus aminte de povestea clasică a lui Jules Verne - Ocolul Pământului în 80 de zile și m-am întrebat: ce ar fi dacă și eu aș încerca asta? Cu ajutorul unei agenții de turism cu experiență care pune la dispoziție o ofertă variată de circuite culturale Christian Tour și circuite exotice Christian Tour, acest lucru este posibil, fără a depune un efort atât de mare.

În primul rând, aș fi însoțită de prietenul meu cu care îmi place să trăiesc toate aventurile vieții. Ca durată, nu aș vrea să stabilesc eu vreun record, deoarece cred cu tărie că este mai important să te bucuri pe îndelete de vacanțe decât să dai pe repede înainte să bifezi cât mai multe obiective turistice. 
Pregătirea acestei aventuri ar presupune în primul rând să strângem economii ca să nu fim surprinși neplăcut de imposibilitatea de a ne delecta cu tot ce dorim. Apoi, o documentare riguroasă cu privire la destinații, itinerar, obiective turistice și activități pe care să le facem în fiecare locație. Foarte important pentru noi să identificăm lourile în care putem savura preparate vegane. 
Bagajul trebuie să fie cât mai simplu și lejer, cu obiecte vestimentare care pot fi folosite în diverse combinații și în diverse contexte de climă. Ne place să fim minimaliști pentru a nu căra lucruri inutile după noi. Aparatul foto este un must, deoarece ne place să facem multe poze, iar un circuit în jurul lumii este ocazia perfectă. 
Aș începe cu țările nordice, folosind circuitul Stelele Nordului - circuit Scandinavia avion 2020. De câțiva ani, sunt fascinată de nordici pentru scorurile mari în topurile fericirii și cultura hygge (Danemarca) sau lagomul suedez. 
Sursa: Christian TourCircuitul include Finlanda, Suedia, Norvegia și Danemarca. Ca obiective de neratat în acest circuit: catedrala Uspenski din Helsinki, muzeul Vasa din Stockholm unde putem admira o ambarcațiune uriașă, muzeul Satului cu case tipic suedeze, să mă pierd pe aleile din Parcul Vigeland din Oslo, să admir în liniște celebra Mică Sirenă din Copenhaga și să mă plimb cu bicicleta pe străzile capitalei daneze asemeni unui localnic care trăiește în spiritul filosofiei hygge. Am citit atâtea despre cultura daneză, încât aș vrea să savurez un Smorrebrod vegan, un sandwich tipic ddanez, cu pâine din secară și alte ingrediente proaspete la alegere, cartofi, ceapă crocantă, condimente. Deserturile daneze combinate cu o cafea aromată sunt un obiectiv care trebuie bifat. În cultura daneză, este foarte importantă compania în care te afli. 
După un început grandios cu țările nordice preferate, aș continua cu circuitul Africa de Sud - În țara diamantelor. 
Sursa: Christian TourCa obiective de bifat în circuit: excursia pe Drumul Vinului StellenboschFranschhoek cu degustare de vin și prânz inclus, safari în Parcul Johannesburg, activități variate în parcul tematic Gold Reef City. Ca mâncare, Africa de Sud folosește foarte multe legume, fructe și condimente de care probabil nici nu ai auzit, așa că, în mod cert aș avea destule opțiuni vegane: African Wrap (un fel de tortilla cu făină de năut și alte legume), mâncare de linte roșie picantă, karantita (similar cu clătitele sau lipiile) cu salată de rodie și nu în ultimul rând cartofi dulci umpluți cu curry din boabe de năut. 
Din Africa, aș continua circuitul cu bifarea Carnavalului de la Rio de Janeiro, pe care, până acum, am avut ocazia să îl admir doar din fața televizorului. Brazilia este o țară cu o cultură intensă, plină de culoare și vibrantă. Pe lângă carnaval și paradele stradale, m-aș bucura de timp în natură și de lungi plimbări prin minunatele Gradini Botanice din Rio. 
Sursa: Christian TourȘi la final, desigur, țara pe care de mică îmi doresc să o văd, fascinata de cultura ei și de modul în care locuitorii simt, văd și trăiesc fiecare zi, total diferit de cultura noastră europeană.
Sursa: Christian TourCircuitul Japonia - Țara Soarelui Răsare oferă câteva obiective importante: vizitarea Templului Asakusa, cel mai vechi templu budist din Tokyo; Palatul Impreial din Tokyo; o plimbare pe malul lacului de la poalele vulcanului din Nikko. Pentru a simți mai bine cultura japoneză, e obligatorie savurarea unui ceai într-o ceainărie specific japoneză. Voi programa această călătorie într-o perioadă în care să mă pot bucura de Festivalul Cireșilor. Pentru japonezi, momentul în care cireșii înfloresc are o semnificație aparte, floarea de cireș fiind foarte folosită și în gastronomia lor. Un ceai verde și Cherry Blossom Cookies sunt combinația perfectă pentru a admira în liniștea și discreția tipică japonezilor festivalul cireșilor. 
Sunt o bună organizatoare de vacanțe, dar, pentru un circuit, ai nevoie de mai multe informații și pregătire. Cred că aici vine sprijinul pe care Christian Tour ți-l oferă prin circuitele culturale și exotice create pe gustul fiecăruia. 
Să sperăm la un 2020 plin de aventură! 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019
19. Aromă de cafea și povești - Oct 12, 2019 5:58:00 AM
Îmi place cafeaua, o savurez de vreo 15 ani și nu mă pot lăsa de ea. Iubesc gustul, aroma, savoarea, îmi place cum miroase. Uneori, deschid o pungă de cafea și respir cu nesaț interiorul. Contează foarte mult modul în care aceasta este pregătită și, în ciuda încercărilor mele cu ibricul, presa franceză și alte aparate, am realizat că am nevoie de un aparat profesionist pe care l-am găsit în magazinul online magNET.ro. E vorba de un espressor automat Philips cu sistem de lapte LatteGo. Acesta ajustează concentrația și aroma băuturii și are trei setări diferite pentru a se potrivi preferințelor tale. Poți folosi boabe proaspete și are filtru de apă AquaClean. 

Dacă ar fi să mă încadrez într-o tipologie a băutorilor de cafea, probabil aș fi un tip de băutor social, deoarece nu îmi place să beau cafea singură, ci doar însoțită de cineva cu care să pot împărtăși aroma de cafea și povești. 

Savurez cafeaua simplă, de cele mai multe ori, dar mi-ar plăcea să folosesc un aparat sofisticat pentru a-mi pregăti un cappuccino cu lapte vegetal. Cea mai bună cafea este neagră, fără zahăr sau alte adaosuri deoarece poți simți intensitatea și aroma cafelei cel mai bine. Un alt truc pe care l-am citit este să mănânci și o grefă atunci când o savurezi deoarece va acționa mai puternic și te va ține energic mai mult timp. 
Nicio dimineață nu începe fără o cafea bună alături de un croissant la micul dejun și de persoana iubită alături. Îmi dă energie acest ritual. Îmi place să privim amândoi la emisiunea vânătorilor internaționali de case de pe Travel și să vizităm imaginar multele țări de pe glob. Într-un fel, visăm la ziua când ne vom muta la casă și ne vom savura cafeaua în liniștea dimineții de pe terasă sau din grădină, în timp ce privim răsăritul sau apusul și ascultăm trilurile păsărelelor. 
Cafeaua își are locul în stilul de viață hygge pe care încerc să îl îmbrățișez de când am citit că danezii sunt printre cei mai fericiți din lume. E atât de hygge (confortabil, familiar, ca acasă) atunci când te invelești într-o pătură moale, îți iei cafeaua între mâini pentru a te încălzi și inspiri profund aroma cafelei. Te învăluie într-o simfonie de sunete, imagini și arome și te poartă imaginar în locurile mult visate. 
Cafeaua și cărțile sunt un alt imperativ al existenței mele, deoarece sunt un cititor avid și îmi place să savurez cafeaua în timp ce citesc pe e-book readerul meu cărțile în concordanță cu stările mele. Poate nu degeaba Agnes Martin Lugand a scris o carte: Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Știa ce știa. 
Sunt o persoană care savurează cafeaua în liniște, pe îndelete, preferând compania unei persoane apropiate sau liniștea unei cărți bune. Dacă este frig, e important să am și o pătură moale pentru a completa simțurile încălzite de cafea. 
***Articol scris pentru SuperBlog2019
20. Ador călătoriile low-cost - Oct 8, 2019 12:04:00 PM
Pentru mine, călătoriile low-cost sunt extraordinare. Nu am mari pretenții de confort, nu am nevoie de bagaje voluminoase, vreau doar să călătoresc. De aceea, cred că aceste opțiuni îți oferă libertatea de a alege destinații noi, variate, pe care altfel nu ți le-ai permite. Știu că există și inconveniente uneori, cum ar fi schimbarea regulilor privind dimensiunile bagajelor acceptate și taxele aferente. Trebuie să plătești locul, să plătești pentru spațiu suplimentar la picioare și așa mai departe. 
Pentru mine, nu reprezintă un dezavantaj, deoarece nu am foarte multe nevoi de acest gen și îmi place să călătoresc cât mai lejer, cu cât mai puține bagaje și doar cu strictul necesar. 

Prima dată, am zburat în 2014 cu Blue Air, apoi numai cu Wizz Air. Îmi place să mă documentez foarte bine atunci când fac ceva, inclusiv când călătoresc și nu am fost niciodată surprinsă de schimbarea regulilor. Întotdeauna am verificat site-ul, pagina de Facebook, forumurile atunci când am călătorit. Chiar și când călătoresc prietenii sau membrii familiei, îmi place să mă documentez și să le comunic regulile pe care trebuie să le respecte.
Am văzut multe persoane în aeroporturi, care cară bagaje mult mai mari decât cele permise și au trebuit să plătească taxe mari pentru nerespectarea regulilor, persoane care aruncă lichide sau alimente din bagaj pentru că nu au voie cu ele și așa mai departe.
Pe mine, toate acestea nu mă deranjează deoarece regulile sunt făcute pentru a fi respectate. Uneori, biletele sunt și la 30 de lei, deci mi se pare normal să câștige și ei și din alte servicii. Confortul se plătește. 
Sunt atât de strictă cu regulile, încât întotdeauna îmi cântăresc bagajul și îl măsor cu rigla, după ce este deja plin, ca să fiu sigură că nu depășește nicio latură. De câțiva ani, folosesc un set de trolere ieftine pentru mine și prietenul meu atunci când călătorim cu Wizz Air. 
Pentru când vreau să mă simt și mai confortabil și mai sportiv, aleg opțiunea unui rucsac respectând aceleași dimensiuni 55x40x20. 
Îmi aduc și acum aminte când am fost prima oară la Paris pentru un city break de 3 zile. Un astfel de rucsac a fost mai mult decât suficient. Oricum eram cam toată ziua prin oraș, străbătându-l la pas, deci nu aveam timp de schimbat haine, încălțăminte, etc.
Iar un troler cu dimensiunile acceptate de Wizz Air pentru bagajul de mână mi-a fost suficient pentru o vacanță de 2 luni în Italia. 
Oamenii sunt diferiți, au nevoie diferite, dar low-costul este un standard minimal. Dacă îl accepți, te conformezi regulilor și ești minimalist, ai numai de câștigat: călătorii la prețuri mici, în condiții decente. Pentru orice alte servicii, trebuie să plătești, ceea ce este normal. Nu îmi plac oamenii care nu plătesc locul dorit (sau pentru a sta lângă persoana cu care călătoresc) și apoi se roagă de cei care au plătit să îi lase să stea unde vor. Nu îmi plac cei care își îndeasă bagajele de mână și nu lasă loc și celorlalți călători pentru bagaje. 
Doar spun că nu e plăcut. Nu mă deranjează nici asta atât de mult încât să nu mai călătoresc low-cost. Tot ceea ce doresc este să ajung în siguranță. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019. 
21. Eu și Richard Branson intr-o Honda Civic Type R - Oct 8, 2019 10:41:00 AM
Am mulți prieteni care recomandă Honda Civic pentru fiabilitatea ei și dacă vrei, poți găsi o Honda Civic de vânzare la un preț imbatabil, comparativ cu ceea ce oferă în termeni de funcționalitate, design, accesorii si servicii post-vânzare. Dintre toate modelele Honda, noua Honda Civic Type R îți taie răsuflarea, în sensul bun, desigur. 
Oferta Honda este foarte atractivă și noul model Type R îmi face cu ochiul și mă face să visez. La ce? La Richard Branson, desigur. 

Proba 2 din competiția SuperBlog 2019 ne provoacă la un exercițiu de imaginație: să pilotăm Honda Civic Type R în circuitul de la Nurburgring pentru a doborî recordul de viteză. Aș putea face asta, de ce nu? Dar, pentru că am nevoie de un copilot și aș putea să aleg pe oricine, acesta ar trebui să fie Richard Branson, care cred că s-ar simți onorat să se afle într-o Honda. E suficient să îi arunci o privire cu coada ochiului și inima îți bate din ce în ce mai tare, ca și cum ai fi la prima întâlnire cu persoana iubită. E dragoste la prima vedere! 

La cei 320 cai putere, mașinuța atinge viteze de 272 km/oră. La viteza asta, ai nevoia de zenul lui Branson lângă tine să accepți că poți depăși recordul de viteză la circuit. O mașină bună are nevoie de un șofer la fel de bun, motivat și încrezător în forțele sale. Mașina te simte, așa cum și tu o simți pe ea din spatele volanului cu accente sportive. 

Interiorul mașinii are un design sportiv, futurist, care te face să te simți elegant și confortabil în același timp. 

Mi-l și imaginez pe Branson cum mă motivează pentru atingerea obiectivului de depășire a recordului de viteză. Nu e foarte greu când noua Honda Civic Type R atinge 100 km în 5,8 secunde. La viteze mari, ai nevoie de o siguranță sporită, iar Honda oferă o multitudine de tehnologii, precum sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație, cel de avertizare împotriva coliziunilor frontale sau cel pentru menținerea benzii de circulație. 
În timp ce îi explicam copilotului meu toate acestea, încercând să îl fac să se simtă cât mai confortabil și sigur, nu am realizat că am ajuns cu mult înaintea celorlalte mașini, depășind recordul de viteză. Branson arăta puțin obosit, uimit și el de talentul meu de pilot de circuit. Sau poate era adrenalina de vină. În orice caz, era foarte fericit că mașina a depășit orice așteptări și am ajuns în siguranță. 
Am coborât amândoi și am văzut din nou exteriorul mașinii, la fel de elegant precum interior. Aripa din fibră de carbon îi da un aer futurist, asigurând totodată și o dinamică mai bună a mașinii în mers. O mașină sportivă pentru iubitorii de viteză, dar, în același timp, și o mașină sigură, în care te simți confortabil. Schimbătorul elegant, din aluminiu, sistemul de navigație și ecranul de 7 inchi adaugă funcționalitate și stil mașinii. La aerodinamica mașinii, contribuie și prizele de aer din față și difuzorul spate. 
Branson încerca să mă psihoanalizeze și să mă facă să ânțeleg care au fost factorii care au dus la atingerea obiectivului de depășire a recordului de viteză în cadrul circuitului. La care, mirată, i-am arătat mașina: Doar vezi ce am condus, nu? Desigur, și pilotul și copilotul au un rol important, dar fără perechea mașină la superlativ-pilot și copilot extraordinari, nu poți atinge succesul. 
În concluzie, nu îmi este greu să îmi imaginez o Honda Civic Type R câștigând circuitul, deoarece modelul are în spate multe funcționalități care contribuie la asigurarea unei viteze sporite în condiții de siguranță, totul în timp ce șoferul și pasagerii stau confortabil, bucurându-se de experiență. 
Când urci într-o Honda Civic Type R, toate mașinile par desuete. Așa e și cu alegerea copilotului în acest exercițiu imaginar. Când îl citești pe Branson, e greu să îți imaginezi un alt copilot care să te ajute mental și fizic pe parcursul acestei aventuri. 

22. Gustul în modă - Oct 6, 2019 1:11:00 PM
Consider că fiecare trebuie să se îmbrace cum simte, indiferent dacă ceva este la modă sau nu. Eu nu urmăresc știrile în acest domeniu și probabil că nu sunt cea mai în măsură să aprecieze aceste lucruri. Dacă ar fi să menționez o modă care m-a acaparat, aceasta ar fi cea a genților de damă supradimensionate, dar nu din motivul că sunt la modă, ci că, mereu, car lucruri după mine (cărți, documente). 

Cu alte cuvinte, chiar daca gențile supradimensionate nu ar mai fi la modă, eu tot le-aș purta. Nu mă las influențată de modă și nu îmi pasă de tendințe. Așa cum nu îmi plac jeansii de bărbați care sunt conici, în tendințe de altfel. Nu pot spune că am o prejudecată, dar nu îmi place cum le stă, mi se par prea feminini. Asta nu înseamnă că i-aș spune unui bărbat, fie el și prietenul meu, să nu îi ia doar pentru că nu îmi plac mie. E libertatea fiecăruia de a alege modul în care se îmbracă și nu trebuie să lase pe nimeni să îl/o oprească. 

Îmi place stilul simplu, care pune în valoare personalitatea unui individ, nu cel prea extravagant, care pare că maschează personalitatea. De exemplu, stilul de mai sus. Pare la modă, în tendințe, dar nu mi se par deloc atrăgători, ci falși, un pic prea dandy și răsfățați. La polul opus, s-ar afla doi oameni îmbrăcați casual, care nu se tem să își arate adevărata latură, mai brută, în stare nerafinată, ca imaginea de mai jos. 

Țin să precizez că este doar o chestie de gust și, de altfel, așa au luat naștere multe tendințe în modă. Important e să nu îți pierzi identitatea, să nu te pierzi pe tine. Moda ar trebui să sublinieze delicat propria personalitate, fără a epata. 
În concluzie, iubesc tot ceea ce înseamnă casual, simplu și îmi displac obiectele vestimentare extravagante, discordante. Înțeleg că aceste lucruri sunt subiective și fiecare persoană trebuie încurajată să aleagă stilul care îi place și cu care se simte confortabil, indiferent de opinia vreunui critic de modă sau a altei persoane. 
***Articol scris pentru SuperBlog2019
23. Echilibru interior-exterior cu Bipha Ayurveda - Sep 17, 2019 9:43:00 AM
Cand cadourile par sa semene toate, poti alege un cadou altfel, prin care sa indemni persoana care il primeste la meditatie, reflectie, pace si cautarea echilibrului. Un astfel de cadou gasesti la Bipha Ayurveda - Pranah. Pachetul contine 6 produse care te rasfata: sampon, balsam, gel de dus, ulei de baie, sapun si lapte de corp. 
Uleiurile esentiale din produse hidrateaza si te binedispun, relaxandu-te. Aromele de portocala, lavanda, cocos, migdale te ajuta sa traiesti o adevarata simfonie a aromelor. Pana si ambalajul este foarte dragut si colorat, ceea ce il face potrivit pentru un cadou mai select si diferit. 
24. Zen cu produse de calitate - Sep 13, 2019 12:29:00 PM
Intr-o lume dinamica si agitata, incercam sa ne rasfatam pentru a ne simti mai bine. De cand am devenit vegana in 2017, am descoperit proprietatile nebanuite ale turmericului, pe care il folosesc in foarte multe feluri de mancare. 
Recent, am aflat ca turmericul este folosit si ca ingredient cheie in produse cosmetice ca unt de corp, sapun si ulei de masaj. Le poti gasi pe toate in pachetul cadou (pentru un rasfat personal sau pentru cineva drag) Ujjwala Turmeric Skin Radiance Essentials.


25. Rayuela: Windows 10 Pro la doar 22 lei - Sep 13, 2019 12:20:00 PM
Rayuela: Windows 10 Pro la doar 22 lei: Windows 10 Pro, Retail, pe perioada nedeterminata la doar 22 lei. Gasesti aceasta oferta , cu reducere de 97%. In aceste conditii, cred ca ...